woensdag 3 maart 2010

echt een meisje: nu al een eetprobleem!


Bovenstaande foto dateert van 24 oktober 2009. Toen kreeg B e r b e r haar eerste fruithapje. Een foto van een "primeur" moment dus. Het consultatiebureau geeft het advies (als je borstvoeding geeft), om pas met zes maanden met vast voedsel te starten omdat anders de borstvoeding terugloopt. Afgaande op de ervaringen met de jongens ben ik hier wat eerder mee begonnen, want voordat ze echt wat substantieels binnen krijgen ben je zo 2 weken verder.

En zo deed ik dat dus ook met B e r b e r. Inmiddels zijn we dikke vier maanden verder en zijn we nog geen stap verder (en kunnen we nog steeds eenzelfde foto maken als hierboven). Mevrouw "blieft" geen vast voedsel. Elke keer als we haar wat geven trekt ze hetzelfde "smoeltje" als bij "de eerste keer fruithapje". Ze kauwt wat op het voedsel en werkt het dan met haar tong weer naar buiten. Als ze per ongeluk toch wat achter in haar keel krijgt, dan stikt ze er bijna in en begint ze te kokhalzen. Ze houdt het voedsel dus aan de voorkant van de mond en sabbelt voornamelijk. Daarnaast heeft ze toch wel een hele grote tong die bijna altijd naar buiten hangt en staat haar mondje ook altijd open, dit ook in verband met de altijd ge├»rritieerde luchtwegen. We hebben echt vanalles geprobeerd: in de wang proppen, je vinger in plaats van lepeltje gebruiken, gepureerd eten versus potjes eten, van de lepel laten slurpen, zelf laten eten, zittend, liggend, bij je op schoot, etc ... Maar we krijgen er niets in (ontlasting heeft dus nog steeds een curry kleur). Behoorlijk frustrerend dus, het is dat we het al drie keer "goed" hebben gedaan, maar we begonnen toch wel heel erg aan ons zelf te twijfelen.

Dus toen we twee weken geleden op het consultatiebureau kwamen zeiden ze dat B e r b e r preverbale logopedie moest krijgen. Deze morgen kwam er een logopediste op bezoek om te kijken hoe mevrouw eet. Conclusie: haar mondmotoriek is achter en komt overeen met de mondmotoriek van een baby van 4 ├á 6 maanden. Oorzaak: onbekend. De mevrouw constateerde dezelfde verschijnselen zoals hierboven beschreven, wat resulteert dat ze geen hap bewegingen maakt. Dit komt vaker voor bij kinderen die ook in fysieke ontwikkeling achterlopen, maar dat is bij B e r b e r dus niet het geval. De logopedist zei, dat we het wel goed hebben gedaan en dat we op dezelfde voet moeten blijven doorgaan. Ze was heel blij dat B e r b e r geen aversie tegen vast voedsel heeft opgelopen, want dat had makkelijk gekund. We hebben nog een tweetal tips gekregen en dan komt ze over twee weken weer langs om te kijken of de mond (lees tong) motoriek verbeterd is. Dus tot die tijd blijven we stug volhouden.

2 opmerkingen:

  1. Nou, succes ermee hoor! Is altijd lastig, zo'n baby die iets niet wil wat je zelf wel wilt. En over wie anderen dan ook nog eens hun zegje gaan doen. Hopelijk gaat ze de lol van al dat lekkere eten inzien!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook fijn dat ze geen afkeer heeft tegen vast voedsel. Succes met volhouden!

    BeantwoordenVerwijderen

¾