dinsdag 22 juni 2010

over geluk hebben gesproken...

Manlief belde vanochtend, dat ie ongedeerd (en auto) uit een kopstaartbotsing is gekomen. Auto achter hem werd wel zwaarbeschadigd weggevoerd, terwijl onze auto een paar krassen en een paar kleine deukjes heeft opgelopen. Lang leve de onverwoestbare V.olkswagenb.usjes. Man heeft ook nergens last van, terwijl de bestuurders voor en achter hem, nek- en rugklachten hebben. In het totaal waren er vier auto's bijbetrokken. Gelukkig maar dat het niet ernstiger heeft uitgepakt!

In het verleden hebben we vaker geluk gehad bij dergelijke "dubbeltje op zijn kant" gebeurtenissen, en is het muntje altijd op de voor ons gunstige zijde gevallen.

In het jaar 1997, toen B. en ik elkaar 5 jaar kende, werd er bij B. de ziekte van Hodgkin vastgesteld. Ofwel kanker aan de lymfeklieren. Bij het vertellen van het slechte nieuws zei de internist, dat als je zou mogen kiezen, je het beste deze vorm van kanker kan krijgen, omdat deze vorm een genezingsgraad van 93% heeft. Dit was voor ons de eerste keer dat het dubbeltje gunstig viel. Niettemin volgde voor B. een periode van acht maanden met chemo- en radiotherapie.

In hetzelfde gesprek kregen we te horen, dat B. (toen 23 jaar) ook moest gaan denken over zijn kinderwens en het eventueel in laten vriezen van sperma (door B. omgedoopt tot spermafrost). De chemokuur (MOPP/ABV) die hij kreeg voorgeschreven is namelijk niet zo goed voor je vruchtbaarheid, en de kans dat je na de kuur onvruchtbaar bent, is 50%. Dus moest man een paar donaties voor zijn eigen goede doel afstaan. Toen acht jaar geleden "het krijgen van kinderen" aan de orde kwam, waren we dan ook zeer verbaasd, dat ik na de eerste poging al zwanger bleek te zijn. We konden de uitslag op de test echt niet geloven. Wederom was het dubbeltje op zijn beste kant gevallen! De drie positieve zwangerschapstesten die we daarna in onze handen mochten houden, waren keer op keer een overwinning op de #kankerkanker.

Een ander triviaal "dubbeltje" is natuurlijk de aortastenose bij B e r b e r. Dit had veel ongunstiger kunnen uitpakken, maar dat is gelukkig dus niet het geval. De hartafwijking die ze heeft is natuurlijk geen gunstige, en zal ze binnen nu en 10 jaar een grote operatie moeten ondergaan, maar tot op heden doet het meisje het heel goed. Kortom, wederom de beste kant van het kleine muntje.

Dus, telkens als er weer iets dergelijks gebeurd, denk ik aan alle eerdere momenten (inclusief de leuke) waarop we geluk hebben gehad en prijs ik me héél "gelukkig" en dankbaar dat we zo'n mooi en rijk leven samen hebben.

9 opmerkingen:

 1. Met kippenvel lees ik je blog. Fijn dat hij er heelhuids vanaf is gekomen, een ongeluk zit immers in een heel klein hoekje! Mooie, dankbare woorden op het eind van je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef, dat zijn mooie wondertjes allemaal.

  Mijn man heeft ook een keer een auto-ongeluk gehad, glad stuk weg, keihard over de kop en auto helemaal in de prak maar hij had niks. Behalve dan dat hij de periode erna toch wel heel anders dacht over het leven (en heeel blij was...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh fijn dat het lot jullie zo goed gezind is uiteindelijk. Want natuurlijk is het bepaald niet tof wat jullie allemaal is overkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Poe dat zijn inderdaad hele mooie geluksmomenten !! Fijn dat het vanmorgen met een sisser is afgelopen, waar die bussen al niet goed voor zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw. Jullie zijn gezegend zou ik zeggen.
  Wat fijn dat B. niks heeft ovegehouden aan die kop-staart botsing. Was wel even schrikken zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan je man de hand schudden, ook hier lag het totaal niet meer in de lijn der verwachtingen dat er probleemloos kinderen zouden komen.
  Ook wij prijzen ons bijna dagelijks gelukkig met hoe de dingen zijn gelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. jeetje wat hebben jullie een hoop meegemaakt, en die kleine Berber...
  Wat fijn dat dat dubbeltje steeds de juiste kant opvalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, genoeg meegemaakt dus... Wat prachtig dat je kan kijken naar alle positieve gevolgen ervan. Heel mooi en knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wow..... fijn voor jullie en goed dat je ervan kan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen

¾