woensdag 25 augustus 2010

en de meevaller was...

Het marinemuseum, Den Helder.
De website mag dan wat tegenvallen, maar het museum was onverwacht leuk. We hadden ons vooraf  geen voorstelling van dit museum gemaakt. Nou ja, ik eigenlijk wel. Ik dacht dat het suf zou zijn, de geschiedenis van de marine in kaart gebracht door het ministerie van Defensie. Ik weet het, vooroordelen ... Eerste voordeel voor ons was dat we vanwege onze museumkaarten (dit is natuurlijk wel even een aanschaf, maar geeft je echt toegang tot heel veel leuke musea) geen toegangsprijs hoefde te betalen. Volwassenen betalen 6 Euro, en kinderen van 5 t/m 15 jaar betalen 3 Euro. Of je koopt een familiepas (2 volwassenen en 2 kinderen) voor 15 Euro. Hele redelijke prijzen vind ik. En ook te doen voor een dagje uit.

Het museum is verdeeld over meerdere gebouwen en drie schepen. Dit is overigens niet zo heel duidelijk aangegeven. Wij begonnen, onbewust, in het gedeelte van het museum wat in 2004 (geloof ik) is geopend. Achteraf gezien, is dit als je kinderen hebt ook een erg goed begin. Het museum draait op gepensioneerden. Dit betekent dat er veel mensen rondlopen die graag willen helpen, maar ook bereid zijn alle vragen te beantwoorden. Dit heeft tot gevolg dat er een hele aangename sfeer hangt, maar dit terzijde.

Onze toer begon bij de vrouwen van Michiel de Ruyter, die overigens in Vlissingen is geboren. Erg leuk gedaan, want er werden een soort van hologrammen gebruikt. In iedere (kleine) ruimte over een vrouw vertelde de vrouw zelf (de projectie) over haar leven met Michiel de Ruyter! Je bleef dus goed bij de les en ook voor de kleintjes die niet kunnen lezen was het daardoor leuk (luisteren en kijken). Daarna volgde een grote ruimte met daarin allerlei grote objecten afkomstig van marineschepen en allerlei interactieve spelletjes. Ook objecten en spelletjes die met schieten te maken hebben, en daar houd ik eigenlijk helemaal niet van, en voor mij een reden om juist niet naar zo'n museum te gaan, maar dit was heel acceptabel/netjes/rustig/passend. De jongens, en wij ook trouwens, hebben ons prima vermaakt. Odo kon op vanalles en nog wat klimmen en de interactieve spelletjes/opdrachten waren op verschillend niveau. Zo heeft B. echt even lopen puzzelen om de juiste frequentie op te sporen van een bepaalde radiozender, en was L u c erg druk met het maken van een wapenembleem voor zijn schip. In deze ruimte hebben we het echt heel lang volgehouden.


Toen naar boven, naar de zolder van het gebouw. Hier stond een mitrailleur simulator met een groot beeldscherm. Hier stond natuurlijk een rij van tieners en ouders die zoiets zelf wel eens wilden proberen. Je moest daarbij aan allerlei wieltjes draaien om de mitrailleur te laten draaien of om 'm omhoog/beneden of  naar recht/links te bewegen. Verder ging hier de tentoonstelling over moderne en vooral historische navigatiemiddelen. Hier zijn we vrij snel doorheen gelopen (nog wel even wat knopen gelegd) omdat de gemoederen wat onrustig werden. Aan de andere kant van de zolder lieten ze nog een film zien over de geschiedenis van de marinewerf. Erg interessant en mooie beelden. Ook dit was weer leuk gedaan, met nepwind en een nephologram die het verhaal vertelde op twee verschillende projectieschermen en er in de verte ook nog schepen het podium op kwamen. Kortom, ook hier was weer gebruik gemaakt van allerlei verschillende methoden om een verhaal te vertellen.Daarna zijn we door de regen naar het hoofdgebouw gegaan, hier werd de geschiedenis uiteengezet op traditionele wijze. Nog wel leuk voor kinderen, met klepjes die je open kunt doen enzo. Maar ook hier zijn we redelijk snel doorheen gelopen, met name ook omdat het "beneden" gedeelte van deze expositie niet met de wandelwagen bereikbaar was (erg slecht, vind ik, maar ja, dat zien we door de vingers omdat de rest wel zo leuk was). B e n j a m i n heeft hier nog wel een speurtocht gevolgd, die hij erg geconcentreerd en serieus (hij is zeven!) heeft ingevuld. Als beloning kreeg hij achteraf wat kleurplaten en een ballon. Toen B. deze speurtocht deed, kreeg B e r b e r de fles en ben ik met de L u c en O d o de onderzeeer doorgelopen. Dit vond O. een beetje te spannend... . Daarna was de koek echt helemaal op, maar ging het museum ook bijna sluiten. We hadden nog de twee andere schepen kunnen bezoeken, maar het was echt heel erg slecht weer, en hadden daar niet zo heel veel zin meer in .... Kortom, wij hebben allemaal een erg leuke middag in dit museum gehad, en vonden het echt de moeite waard!


4 opmerkingen:

 1. Het word zo te lezen de hoogste tijd dat ik eens een bezoekje ga brengen aan dat museum ;-) De kinderen komen er nog wel eens met school, en de tweeling heeft daar een paar jaar terug hun kinderfeestje gegeven maar ik ben er al in geen 25 jaar geweest denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt erg leuk, ook voor kinderen. Meer wel een jongensmuseum denk ik. Maar je brengt mij wel op een idee voor zo een museumkaart, want je hebt inderdaad hele leuke musea in dit land, ook heel leuk voor kinderen.

  Gr. Alice

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel familie van vriendlief woont in Den Helder dus we komen er nog wel eens, toch nog nooit het marinemuseum bezocht. Moeten we toch maar eens doen lees ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn kids zijn ook dolenthousiast over dit museum, inmiddels al een paar keer geweest en willen er acuut weer heen als het ook maar over Den Helder, Texel of Waddenzee gaat... Ben er zelf nog nooit geweest.

  BeantwoordenVerwijderen

¾